REPORTAGE: Sjölunda skola, Lidköping
Rektorns tal till nationen
Text: Patrik Blomqvist
Foto: Patrik Blomqvist, Malin Ekberg & Johanna Walden
Den 20 december i fjol lades den sista byggstenen för Lidköpings nya grundskola och inhyser sedan årsskiftet upp emot 350 elever i årskurserna F till 6. Nu skriver det naturnära lärosätet historia som det första i Sverige att utrustas med ett unikt system som inte bara underlättar vardagen för lärare och personal, utan som i bakgrunden även fungerar som ett säkerhetssystem.
Vanligtvis står Lidköping pall för vilket väder som helst, men den här dagen har västgötaslättens juvel och dess lummiga smågator, ringlande genom kommers och caféer inhysta i kåkar med flerhundraåriga anor, inte en suck. När tåget från hembygden Mariestad väl rullar in på perrongen, öppnas dörrarna till ett regnväder som jämnar ortens sedvanliga, uppsprickande lyster med marken. Men detta är – tack och lov – inte vårt mål för dagen, för snart är vi inne i värmen.
Från det ena färdmedlet, till det andra, fortsätter resan med ortens centrum som utgångspunkt. Längs med Prästgatan och Plastgatan passeras glesa villaområden, oexploaterade skogspartier och småindustrier, för att sedan lämna plats åt den nordöstra utkanten av Lidköping, som på ett ögonblick öppnar upp dörren till slutdestinationen Sjölundas naturnära och smått idylliska familjeparadis.
Här ploppar vita enplansvillor med röda tegelpannor upp till höger och vänster. Det växer verkligen så att det knakar, får jag höra – och fler villor kommer det bli i sinom tid, runt 80 stycken, berättar Mikael Tibell, Line of Business Specialist på Staples Connect, vid inledningen av vår träff. Han spår att den nyligen uppslagna grundskolan i framtiden nog kommer behöva byggas ut för att hålla jämna steg med det ökande antalet inflyttande. Tillsammans med Tibell välkomnas vi även av kollegan tillika AV-specialisten Daniel Vadberg, som tar oss på en rundtur innanför väggarna på lärosätet.
Att Sjölunda är ett populärt bostadsområde råder det ingen tvekan om, men vad som stärker området – och som sätter den på kartan enligt vårt mått – är just skolan och dess tekniska framåtanda.
Med Google som inspirationskälla
Den som skådar Sjölunda skolas exteriör för första gången kanske inte ser ett direkt samband till dess verksamhetsidé om en ”kreativ miljö för att möta utmaningar i en allt mer globaliserad och digitaliserad värld”. Men på insidan är det annat ljud i skällan, och det är där som lärosätets visioner har tagit form.
Redan ett par steg innanför entrén förs tankarna till Silicon Valley-företagen, med Google i spetsen, och hur de har brutit de konventionella kontorsmiljömönstren genom att släppa in något så kontrasterande till min grundskoletid som luftighet och värme.
– Det [Google] har varit lite av en förebild, säger rektorn Elisabet Ingemarsson när vi ringer upp henne. Sett utifrån är byggnaden i sig inte ultramodern, men inomhus har vi tänkt efter.
Varenda kvadratmeter på de stora, öppna golvytorna har klätts med heltäckningsmattor, besmyckade med sittgrupper här och var. Väggarna som slår in den till höger om entrén liggande amfiteaterliknande aulan med sina åtskilliga bänkrader vända mot en projektorduk är med största sannolikhet inte av vilken typ som helst. Här är det inte bara estetiskt harmoniskt, det är även en låg ljudnivå.
– Vi har haft ett starkt arbetsmiljötänk med en behaglig ljudnivå i fokus, fortsätter Elisabet. Som du såg i början har vi en projektor i taket, men det är en av ett ytterst fåtal. Vi har försökt få bort så mycket vi kan av den biten, eftersom dess fläktar avger ett surrande ljud.
Därför har man nästan uteslutande valt skärmar.
– Ljudmiljön blir bättre i hemvisterna [klassrummen] och på torgen [uppehållsrum, med undervisningsmöjlighet]. Och på så vis har vi fått bra mätningar.
HEMVISTER (12 STYCKEN)
Neets EcHo Plus
Neets Audio Amplifier 2x25W
Atlona OmniStream-121
4 x AMC PC6HP (takmonterade)
4 x Philips 65 BDL3000Q
4 x SONY FW-75XE8501
4 x Clevertouch 65"
AULA
Neets EcHo Plus
Kramer TP-580T
Kramer DIP-20
Electro Voice CPS 2,6-II
Cloud Audio System Controller CX462 (med
extern styrning)
Electro-Voice ZLX 15" LF 2-väg 90x50 250 W RMS (passiv)
Electro-Voice R300 + PL22 Handheld
Electro-Voice R300 + Headworn System
Panasonic PT-RZ970LW
Panasonic ETDLE350
Draper TFE400
Utnyttjar varje vrå
Men det är först när vi rör oss utanför hemvisterna och vidare ut i korridorerna och torgen som detta AVoIP-baserade koncept ros i hamn på riktigt. Likt hemvisterna är dessa ytor fullskaliga arbetsplatser, med sina sex torg utrustade med interaktiva Philips-skärmar på 65 tum, sammanlänkade med mediaspelare från BrightSign och Apple TV-dosor. Och genom ett öppet Wi-Fi ska eleverna, genom verktygen och tjänsterna [som i det här fallet samspelar med MacWorld], kunna jobba såväl självständigt som i kollaboration med kamraterna. Lärandet sker med andra ord inte på det traditionella viset, där eleven är bunden till ett specifikt klassrum och en personlig arbetsplats. Man utnyttjar här i stället varenda vrå.
– Vart jag som elev än rör mig, ska jag kunna koppla upp mig mot en skärm [med iPad eller dylik iOS-enhet] och visa för andra vad jag jobbar med, försäkrar Elisabet och exemplifierar med att en av lärarna under förra veckan bad sina elever att gå ut och använda skärmarna och göra en redovisning för varandra. Snabbt och enkelt kopplade de upp sig mot dessa, och medan redovisningarna rullade på gick läraren runt och lyssnade.
Enligt rektorn har det gett jättestora möjligheter att jobba med lärande i en sådan här digitaliserad miljö, med ros från lärarna som följd.
– … och det är dessutom framtidsförberedande för eleverna, ifyller hon.
TORG (6 STYCKEN)
Neets EcHo Plus
Neets Audio Amplifier 2x25W
BrightSign XD233
4 x AMC PC6HP (takmonterade)
6 x Philips 65 BDL3000Q
Apple TV (skolans tillägg)
När blir AVoIP en mer lönsam investering?
– När man börjar komma uppåt 16 kanaler kan det vara värt att börja jämföra prisbilden mellan de olika systemen, rekommenderar Staples Connects Daniel Vadling. Stiger man över 16-kanalsgränsen bör man definitivt göra det, då det därifrån och uppåt kan bli en väldigt kostsam historia att investera i fysiska matriser. Och skulle man behöva uppgradera ett sådant system därefter, stiger kostnaderna dramatiskt i jämförelse med ett skalbart, IP-baserat system.
Samspelande teknik
Delen av den audiovisuella teknik vi har valt att här belysa lite extra har bollats fram mellan Staples Connect och AV-leverantören Audiovision, baserade i värmländska Skoghall, varifrån utrustningen har skeppats.
– Vi kom in när behovet i stort sett var klart, och då var det mer att vi skulpterade systemet utifrån vårt sortiment, berättar Audiovisions vd Marcus Persson som till slut plockade fram produkter från agenturerna Atlona, Neets och AMC åt Staples Connect.
Som tidigare nämnt sitter väggmonterade, knappförsedda styrsystem runt om i byggnaden, närmare bestämt Neets EcHo Plus. Sedan har man även levererat ljudförstärkaren Neets Audio Amplifier 2:25, och på högtalarsidan föll valet på AMC:s infällda takvarianter PM6. Medan dessa har ett tydligt samspel för ljud och bild, blir det särskilt intressant när vi tar en närmare
titt på samarbetet mellan Atlonas OmniStream-111 och OmniStream-121, och Neets TanGo och Neets Touch Panel.
Rektorns tal till nationen
På Sjölunda skola ryms mängder med teknik som underlättar vardagen för lärarna. Men på rektorsexpeditionen har en teknikkonstellation funnit hem som även gör arbetet lite enklare för Elisabet.
– Det kan exempelvis vara att jag vill hälsa eleverna välkomna tillbaka efter sommarlovet, eller att man ska ta det försiktigt på fotbollsplanen om det är lerigt, och då kan jag meddela detta till enstaka eller samtliga av hemvisternas skärmar genom ljud och bild, text och bild, eller film via webbkameran, säger hon.
Vad som gör detta möjligt är dels Atlonas enkanaliga encoder OmniStream-111, som axlar rollen som Elisabets budbärare över skolans lokala nätverk när hon behöver nå ut till skärmarna i hemvisterna, som i sin tur läser av meddelandet med hjälp av Atlonas decoder OmniStream-121. Detta backas upp på expeditionen av kontrollprocessorn Neets TanGo, navet i kommunikationssystemet som sedan driver rodret, den sju tum stora touchskärmen Neets Touch Panel, via PoE. Och det är denna slutliga duo som ger Sjölunda skola sin särprägel.
– TanGo är själva hjärnan om det skulle uppstå en hotfull situation, och fungerar som en sorts panikknapp och kan ta över alla skärmar, berättar Marcus och förklarar vidare att den då i sin tur sänder ut på nätverket och kommunicerar till alla hemvister.
Samtidigt som detta innebär att Elisabet inom loppet av ett ögonblick kan slänga sig på Neets touchskärmen och få ut kritisk information i nödsituationer, exempelvis att uppsöka närmsta pedagog eller att försätta sig i säkerhet, finns det ytterligare en funktion i detta system.
– I huset finns ett inbyggt låssystem som gör det möjligt för mig att [via touchskärmen] vid yttre hot låsa samtliga hemvisters dörrar, säger hon.
I mitten på oktober 2015, ett par veckor innan höstlovet, skakades landet om ordentligt. På grundskolan Kronan i Trollhättan utspelades ett förskräckligt attentat med dödlig utkomst, vars känslomässiga efterdyningar än i dag slår in mot strandkanterna. Genom detta sofistikerade teknikinslag signalerar Sjölunda skola en medvetenhet om att man inte står utanför riskzonen, men att man är förberedd. Förhoppningsvis behöver rektor Elisabet Ingemarsson inte använda kommunikationssystemet i detta syfte, men ser samtidigt fram emot att nyttja dess egenskap för att effektivt kunna nå fram med information till alla på en och samma gång.
REKTORSEXPEDITION
Neets EcHo Plus
Neets Audio Amplifier 2x25W
4 x AMC PC6HP (takmonterade)
Atlona OmniStream-111
Neets Control TanGo
Neets Touch Panel 7”
”En fördel att jobba mellan två professioner”
Summerat har Sjölunda skola under en tid inte enbart fungerat som en plats där lärare möter elever, utan har varit en miljö där två professioner mött varandra: pedagogik och hårdvara.
– Vi är bra på att förmedla hur vi vill jobba, när vi vill jobba och var vi vill jobba, men kanske inte så bra på exakt vilken skärm eller vilket ljudsystem vi behöver, och det är där som det är en stor fördel att jobba mellan två professioner, anser Elisabet och utvecklar:
– Visst, det finns enormt häftiga apparater att ha på väggarna, men det finns en ekonomisk ram med i bilden. Jag arbetar för en verksamhet som bygger på skattemedel, och det innebär ett ansvar att respektera och hålla budget. Man kan inte komma med en jättedyr skärm, utan måste leta efter saker som är genomförbara. Det är det som gör att samspelet, dialogen och lyhördheten mellan oss och experten är särskilt viktig. Där har Daniel [Vadberg], varit väldigt bra på att läsa av mig.
– Jag tycker att vi lyckades med att hitta ett system bestående av relativt små produkter man kan göra väldigt mycket med, kommenterar Marcus Persson. Kort och gott har vi utnyttjat potentialen i alla system, och samtidigt till ett bra pris.
Beträffande systemets skalbarhet, hur känner ni inför framtiden?
– Hela skolans uppdrag förändras från och med juli i år, då vi får en ny läroplan som kommer handla mycket om att flytta fram läroprocessen digitalt, avslöjar Elisabet. Och får vi möjlighet att bygga ett nytt hus kan vi omedelbart flytta in den digitala biten med Wi-Fi-lösningar, enheter och allt sådant, utan att behöva börja om på nytt.
SPECIALSALAR (2 STYCKEN)
Neets EcHo Plus
Neets Audio Amplifier 2x25W
4 x AMC PC6HP (takmonterade)
2 x NEC NP-M353WSG
1 x Panasonic PT-VZ580
1 x Sony FW-75XE8501
1 x Vivitec DW832
KONFERENS (2 STYCKEN)
Neets EcHo Plus
Neets Audio Amplifier 2x25W
4 x AMC PC6HP (takmonterade)
Philips 65 BDL3000Q
Sony FW-75XE8501
GYMNASTIKSAL
Neets EcHo Plus
Electro Voice CPS 2,6-II
Electro Voice R300 + PL22 Handheld
Electro Voice R300 + Headworn System
Grandview Cyber 1:1 Motor Screen 157"
Grandview Synchro Relay
Cloud Audio System Controller CX462 (med extern styrning)
4 x Electro-Voice ZLX 15"LF 2-väg 90x50 250 WRMS (passiv)
Hitachi CP-WX8750W
Hitachi LL-704