INTERVJU: Åke Larsson, Special-Elektronik
Morgondagens AV-aspiranter fostras i Skåre
Text: Patrik Blomqvist
Foto: Special-Elektronik
Den audiovisuella industrin växer så det knakar i landet. Paradoxen: det råder en alarmerande brist på tekniker och programmerare i branschen.
– Har man inte resurserna, får man se till att skapa dem, anser Åke Larsson, vd på AV-teknikleverantören Special-Elektronik som initierat ett samarbete med en yrkesskola med förhoppningen att få fler intresserade av området.
Det är tufft för leverantörer, installatörer och integratörer i den audiovisuella branschen i dag. För samtidigt som industrin i sig blomstrar likt körsbärsträden i Stadsträdgården en vårdag i soliga Karlstad, har man hos den Skårebaserade AV-teknikleverantören Special-Elektronik känt av den kraftiga underbemanningens följder. Framför allt på avdelningarna teknisk försäljning och teknisk support, och i viss mån även i kapaciteten att genomföra sina uppdrag ute hos kund.
– I slutändan har vi tråcklat ihop det, men har fått pressa oss ganska mycket, säger vd:n Åke som ser att det dels finns en risk för att man sliter ut sig, och dels att man blir hämmad när man inte kan utveckla företaget på det sättet man vill.
Men Skåreföretaget är inte ensamma om att uppleva en problematik att locka till sig nytt folk, det här är ett aber av rikstäckande karaktär.
– Väldigt många företag – både installatörer och integratörer – skriker efter folk. Framför allt efter programmerare och AV-tekniker. Det skapar en oro och ovisshet, säger Åke, men tycker samtidigt att man vid ett skede får sätta punkt för jämrandet och inse att man som företag också har ett ansvar gentemot branschen att skapa ett intresse för att hitta morgondagens aspiranter, redo att bidra med den eftersökta kompetensen.
– För att få folk att få upp ögonen för hur roligt det är med AV-teknik, till exempel inom programmering, måste vi öka förståelsen för vad det är och vad det innehåller.
Sedan i höstas förra året har man kommit en bit på vägen, då Special-Elektroniks supportansvarige Patrik Lindahl tog initiativet att kontakta yrkesskolan Fria Läroverken i Karlstad. Dialogen man inledde handlade om ett pilotprojekt där sex till åtta studenter genomför sju veckors utbildning förlagd i Skåre, med fokus på programmering inom ljud och bild, följt av fem veckors praktik ute hos företag i branschen med förhoppningen om fast anställning.
Ett initiativ som för företaget känns helt naturligt, tycker Åke.
– Vi har kört utbildningar för branschen sedan 1995 och har idag kurser nästan varje vecka, och det har varit till en fördel i utformandet av utbildningen.
Ett studiebesök senare på kontoret i Skåre var succén ett faktum. Man fann sex starkt motiverade elever från Fria Läroverkens El- och energiprogram, med inriktningen dator- och kommunikationsteknik. Och det har varit en fröjd att se dem i aktion, berättar Åke.
– Det har varit väldigt kul. De är extremt snabba på att greppa programmering.
Under de sju veckorna som gått har studenterna tagit sig igenom systemprogrammering, kunskap om ljud och bild, ritning i CAD och streaming, med mera.
– Huvudsyftet är programmering, men man kan inte gå vidare om man inte förstår resten. Vi vill ge en bredd för att de som pluggar här ska bli så attraktiva som möjligt när det är dags att leta praktikplatser.
Och den bransch man förbereds för har genomgått stora förändringar de senaste åren.
– Det som händer just nu är att AV-branschen går mer och mer ihop med IT, och som följd går mer över nätverk. [Från att man arbetat med ”burkar”, till att det mesta i dag sker via molnet, red. anm.].
En följd av den här utvecklingen enligt Åke är att kompetensbehovet breddas.
– Samtidigt som det finns ett behov av AV-teknik, finns det också ett för nätverkskunskap.
Att utbilda sig inom programmering för det audiovisuella området borde således medföra erhållen spetskompetens, och att man kan skapa en gemensam förståelse mellan två sammanförda världar.
– På IT-avdelningar i dag finns det till exempel en stor brist på kunskap om ljud och bild, och vad det innebär att till exempel streama över nätverk.
Hur har studenterna upplevt utbildningen?
– Intrycket vi har fått så här långt är att de känns jättenöjda, och att de på riktigt har fått ut mycket av det här. Vi har en utvärdering kvar att genomföra efter deras praktikperiod, men bara baserat på detta, och det positiva intrycket från lärarna, ser det väldigt ljust ut. Får vi ut någon i branschen efter detta är det en stor framgång.
Nästa årskurs har redan varit på studiebesök, berättar Åke. Och på sikt har man som förhoppning att utöka utbildningarna.
– Det är tydligt att det finns ett behov, och vi hoppas ha bra samarbeten med skolor framöver, avslutar Åke Larsson.