INTERVJU: Nikolai Waldman, CAN Film
Med missionen att höja coloristens status
Text: Patrik Blomqvist
Foto: Nikolai Waldman, AVID, Coloristsociety.com & Patrik Blomqvist
I dagarna utsågs två utav landets vassaste colorister till svenska representanter för den internationella organisationen Colorist Society International. En av dem är CAN Films Nikolai Waldman, som tillsammans med branschkollegan Ola Bäccman nu ska främja yrkesrollen på svensk mark. Målet som vilar i skottgluggen: att ta coloristen från produktionens baksäte till framsätet.
Nordisk Film Post Production, Filmgate och Sveriges Television. Tv-serier, långfilmer och dokumentärer. Listan över de klienter och projekt som Nikolai Waldman anlitats av och satt sin prägel på är närmast oändlig.
Nikolai Waldman
2016 – i dag CAN Film, senior colorist, klippare, delägare
2006 – i dag Waldman Media, grundare, frilansande klippare, colorist, utvecklare
2013 – 2014 Cloudberry Post, delägare colorist, workflow-specialist
2011 – 2013 Sveriges Television, colorist
2010 – 2012 Colorgrader.net, grundare, skribent, administratör
(Artiklar, recensioner och tutorials. Tutorials finns på www.niwa.nu)
2000 – 2011 FAN, grundare, utvecklare
(Utveckling av plug-ins till Adobe-program)
2000 – 2005 Dockhouse Film & TV, delägare, klippare/colorist och teknisk ansvarig
1994 – 2000 Dockhouse Film & TV, klippare och teknisk ansvarig
1992 – Torvision, teknisk ansvarig/lärare
1990 – TV4, ljudtekniker
Göteborgarens karriärbana sträcker sig över 20 år tillbaka i tiden. Från att ha börjat som klippare, gled han eftersom över till postproduktionsdelen, on-line-klippning och grading. Under 2000-talet sysselsatte han sig med grading i större utsträckning. I dag driver Nikolai bolaget Waldman Media, samt CAN Film tillsammans med Clas Hakeröd.
På vägen har veteranen stött på både tekniska innovationer och branschmässiga förändringar. Och den största förändringen är också den största utmaningen, som kanske inte bottnar lika mycket i teknik som det gör i attityder.
– De gångna sex, sju åren, då [DaVinci] Resolve blev gratis, försvann många jobb, då man i stället ansåg att man kunde göra allt jobb på egen hand, säger Nikolai som nyss kommit hem från Los Angeles efter att ha lagt den sista touchen på höstens kommande Viaplay-serie, Conspiracy of Silence (Ingen utan skuld).
Samtidigt ser Nikolai en samtid där det är många som är ”colorister”, och att vad som krävs egentligen är att man har Resolve på sin laptop.
– Där har producenter svårt att se skillnaden och kommer med frågan: ”Varför ska vi betala dyra pengar för dig?” Jo, för att vi [i yrkeskåren] dels arbetar snabbare, och dels har en nivå på vårt arbete. Man får vad man betalar för. Nu tycker jag förvisso att det kommer fler och fler tillbaka – som förstår – att det inte enbart handlar om programvara, utan om hur man använder den och vem som sitter bakom spakarna.
Hur som helst är det en industri i dag som kräver en mer mångsidig förmåga än tidigare. Att vara, som Nikolai beskriver det, en ”colorist-colorist” och enbart kunna en sak kan göra det svårt att sig fram i branschen i dag.
– Såvida man inte jobbar på ett stort postproduktionsbolag, måste man ha en bredare verktygslåda än så.
Och apropå verktygslådor har Nikolai, som nämnt ovan, arbetat fram en med sin egen signatur.
DejaEdit
Efter åtskilliga tv-serier och reklamfilmer lagda till sitt bibliotek, och som följd en mängd kunskap och kunskap samlad, har Nikolai slutit cirkeln genom att kontribuera mjukvaruverktyg till branschen han själv är en del av. Resolve Collect, CalibMate, DistroCopy och MultiCopy är resultaten av detta, följt av DejaViewer – utvecklad tillsammans med kollegan Clas Hakeröd i CAN Film som sedan lanserade nästa applikation, DejaEdit.
Enligt produktbeskrivningen är DejaEdit ett ”kollaborativt klippverktyg för Avid Media Composer, där materialet och tidslinjer automatiskt överförs mellan dig och dina kollegor världen över – utan behovet av att vara konstant uppkopplad.”
Mer specifikt lägger DIT:en (Digital Imaging Technician) filerna i Media Composer, följt av att DejaEdit tar hand om skickandet, för att sedan överföras till varje klippstation med DejaEdit installerat. Om DIT:en stänger av datorn för att till exempel flytta till nästa ställe, så kommer filöverföringen igång igen så fort datorn går igång, utan att DIT:en behöver göra något. Och på grund av att materialet och binnar skickas till en lokal disk på varje plats, kan man fortsätta klippa även när en internetanslutning inte finns till förfogande.
– Vilket innebär att du kan sitta i sommarstugan och klippa från en hårddisk. När du kommer tillbaka till den digitala världen, synkroniseras all media och binnar som finns på servern och det som man själv har importerat. Detta sker automatiskt, så även här behöver inte användaren göra något. DejaEdit känner själv av om det finns uppkoppling eller ej.
Det bästa exemplet på fördelarna med DejaEdit skedde enligt Nikolai under inspelningen av Conspiracy of Silence.
– Från att DIT:en, som satt på inspelningsplats i Litauen och använde sig av 4G-modem, lade upp materialet i sin mapp, var vi redo att klippa i Stockholm efter en och en halv timme efter att materialet lämnat kameran. Under hela inspelningsperioden låg klippningen cirka en halv dag efter inspelningen
”Man tror att man är en trollkonstnär”
Skillnaden mellan att arbeta på andra sidan Atlanten, i Los Angeles och hemma i Göteborg är stor, och visar framför allt sina kontraster när det kommer till något så grundläggande i ett projekt som tiden.
– Till storfilmer räknar man med 1 200 mantimmar, vilket blir 30 veckors grading. Här i Sverige får vi två veckor, eller två till tre dagar för ett 45-minutersavsnitt, om vi har tur.
Under tiden vi pratar om detta hörs en matthet på Nikolais tonfall, som tyder på att problemet infekterat branschen över en längre tid, och som resulterat i att coloristens profession i dag i bästa fall hamnar i periferin, men som oftast i baksätet.
– Men att vara colorist är så mycket mer än att fixa med färger. Vi hjälper ju till med att berätta en historia och har en roll när det kommer till att påverka dramaturgi. Och det saknas det en förståelse för.
Vad Nikolai och många av hans yrkeskollegor hoppas är att dessa ord någon gång i framtiden sjunker in och stannar hos producenter, med flera, för gott, och att coloristen inkluderas tidigare i processen. Lika viktigt som det är för filmfotografen att sätta sig in i nya kameratyper och format, är det för coloristen att stifta bekantskap med ny teknik.
– Jag skulle faktiskt kunna ställa upp på att vara med i förproduktionen under två dagar helt gratis, så att det blir rätt från början och att jag vet vad som landar på mitt bord.
För när allt kommer omkring tjänar coloristens yrke, som Nikolai nämnt, ett större syfte än den rådande.
– Man tror att man är en trollkonstnär. Till exempel att fixa skuggor när det i själva verket inte finns några. I stället för att rädda allt i slutet, och hamna i ett läge där resultatet är okej, borde tiden i stället läggas på att förädla produktionen.
I dagarna som gått presenterades en branschhändelse involverande Nikolai som på sikt lär få rätsida på problematiken.
CSI etablerar svensk representation
Som vi tidigare uppmärksammat på webben, representeras den internationella organisationen för professionella colorister, CSI (Colorist Society International), nu av två svenskar: Nikolai Waldman och Ola Bäccman. Organisationens mål är att främja framsteg, utbilda och skapa medvetenhet kring färgkorrigering, vilket nu även Nikolai och Ola kommer att göra, fast på svensk mark. Medlemmar i CSI är även de svenska Chimney-coloristerna Carl Skaff och Mats Holmgren. Vägen till representantposten för Nikolai började förra året, på den storskaliga mässan IBC i Amsterdam.
– Jag var med på The Colorist Mixer en kväll, och där vann jag en kurs på International Colorist Academy Summit på Bali. Där träffade jag Kevin [Shaw] som är ordförande i CSI. Vi började prata, och efter diskussioner fram och tillbaka lyfte jag frågan till Kevin om det inte vore bra att hitta lokala anknytningar för organisationen, så att allt inte ska gå på det internationella planet.
Nikolai berättar att det inte behövdes särskilt mycket eftertanke innan organisationens ordförande hoppade på tåget och utsåg sin första svenska representant, som sedan kompletterades med Stockholms-baserade Ola Bäccman. För samtidigt som det har kommit fler jobb ner till Göteborg, var det enligt Nikolai absolut nödvändigt att täcka både väst- och östkusten för att få det hela att fungera.
– Sitter man i Göteborg är det lite svårare att få till vissa saker, och en resa upp till Stockholm blir per automatik en heldag för mig.
Vad innebär det mer specifikt för er att sprida kunskap om färgkorrigering och att verka för colorister i Sverige?
– Hur vi kommer göra exakt är det vi tittar på just nu. Men det kan vara som tidigare i juni, när Ola var på FSF-dagen [arrangerad av Föreningen Sveriges Filmfotografer] och pratade, eller att gå på seminarier, arrangera egna. Hitta rätt kontaktpersoner. Målet är att höja statusen på colorisen hos producenter, Svenska Filminstitutet, med flera.
Och beträffande relationen kommer CSI och FSF att försöka samarbeta, tillägger Nikolai.
FSF – Föreningen Sveriges Filmfotografer
Utöver sina åtskilliga uppdrag och medlemskapen i CSI, är Nikolai och Ola, tillsammans med Carl Skaff och Mats Holmgren, även medlemmar i FSF (som du kommer kunna läsa mer om i vårt kommande reportage från FSF-dagen). En av medlemmarna i föreningen, Michael Kaare Petersen, har lagt en oerhörd tyngd på hur stort det är att föreningen nu även representeras av colorister.
– Han [Michael] har haft en väldig framåtanda på den biten och har jobbat väldigt hårt för det. Han har varit med väldigt länge och förstår att man inte kan göra allt själv, för det handlar om samarbeten. På så vis blir det i slutändan en bättre produkt.
Vi på Monitor önskar Nikolai Waldman och Ola Bäccman lycka till i sina nya roller. Missa heller inte Conspiracy of Silence, som har premiär på Viaplay till hösten.
Följ Nikolai Waldmans och Ola Bäccmans arbeten på:
deja-soft.com
niwa.nu
canfilm.se
baccman.se
Läs mer om Colorist Society International på: