TEST: Røde Wireless Go

TEST: Røde Wireless Go

”Världens minsta trådlösa system”

Text & foto: Jonas Nimmersjö

Under lång tid har vi sökt efter ett trådlöst system som är lätt att använda och som passar lika bra till de filmer vi gör med våra systemkameror som till de filmer vi gör med vår iPhone. Vi har inte råd med det bästa som finns och har inte några broadcastkrav på ljudkvaliteten. Det ska vara litet nog så vi alltid tar det med oss i kameraväskan, det ska vara lagligt att använda var vi än befinner oss i världen, det ska vara lätt att komma igång med och ska passa vår budget. Nu behöver vi inte söka mer, vi har hittat Røde Wireless Go. 

I vårt sökande har vi kastat ögonen på en mängd olika produkter från olika tillverkare. Men det har inte riktigt varit något som passat. I detta test ska vi försöka reda ut om Røde Wirless Go verkligen är det dröm-kit vi letat efter. En av konkurenterna, Sennheiser, var tidigare ute med ett liknande system vad gäller storlek, frekvens och pris, Sennheiser XSW-D. Vi suktade efter Sennheiser XSW-D länge, men det systemet är lite dyrare och innan vi riktigt bestämt oss släppte Røde nyheten om sitt nya system. Sennheisers system har vi inte testat, så vi kan inte säga något om vilket av dessa som är bäst. Vi har inte heller gjort några mätningar i ljudkvaliteten, som mer avancerade användare kan kräva. Wireless Go använder 2,4 GHz-frekvensbandet för att sända en digital signal som ska klara områden med tätt Wi-Fi-trafik.

KÄRLEK VID FÖRSTA ÖGONKASTET

När vi såg Røde Wireless Go för första gången dröjde det inte länge innan vi beställde ett kit. Vi äger sedan några år tillbaka ett Røde Link Filmmaker Kit, men har inte riktigt kommit överens med det. Det är för stort, krångligt och det krävs att vi tar med extra batterier för att vi ska vara säkra på att det fungerar. Tyvärr har vi därför oftast lämnat det hemma. Att det australienska företaget Røde släppte en produkt som Wireless Go var för oss en stor överraskning. Inte för att vi tycker att Rødes produkter är dåliga, vi har länge använt och använder regelbundet många av deras trådbundna mikrofoner för olika ändamål och vi har alltid varit nöjda med dem. Men just vår erfarenhet av Røde Link gjorde att vi var skeptiska till något trådlöst från Røde. Till Rødes försvar måste vi nog säga att orsaken till vårt missnöje med Røde Link mest berodde på att vi inte orkade sätta oss in i hur det fungerade, och att vi tyckte det var för stort att ta med på våra resor och uppdrag. Men Røde Wirless Go är det en helt annan historia. Vi föll för det direkt, och det är nu standardutrustning i vår kameraväska.

LITA INTE PÅ TESTARE

Varför köpte vi Røde Wireless Go innan vi ens testat det? Och det efter vår tidigare erfarenhet med Røde Link? Vi erkänner att vi chansade, motiverade av några youtubers, så kallade ”Røde-ambassadörer”, som fått testa den i förväg. Ok, vi vet att man aldrig ska lita 100 procent på en youtuber eller testare över huvud taget. Men även om det de sa om denna produkt var överdrivet reklamprat så tänkte vi att om bara 50 procent var sant, så räckte det för att övertyga oss. Att det dessutom var billigt gjorde det ännu lättare. Sedan är det skillnad på testare och testare. När du läser detta test är det vår personliga uppfattning och erfarenhet av testobjektet som blir grunden för artikeln. Vi har haft vårt första Røde Wireless Go-kit i vår ägo i snart tre månader och vi har haft ett andra kit i vår ägo i snart två månader. Ja, vi var så nöjda med vårt första kit att vi köpte ett till. Denna artikel är våra tankar och känslor om hur det är att använda Røde Wireless Go.

VÄLDIGT KOMPAKT

När vi väl fick vårt första set med Wireless Go så insåg vi hur kompakt det är. Enligt Røde själva är det världens minsta trådlösa mikrofonsystem. Och vi har inte sett något där mottagare och sändare tillsammans tar så lite plats. Storleken för sändaren är 44 x 45,3 x 18,5 millimeter och för mottagaren 44 x 46,4 x 18,5 millimeter, vikten är 31 gram. Sändaren har en inbyggd mikrofon, men det går även att koppla in en myggmikrofon. Nyligen har Røde släppt en myggmikrofon under namnet Lavalier Go, som ska vara specialanpassad för Wireless Go. Vi beställde två stycken så fort vi såg dem listade i någon av de internetbutiker vi brukar använda. Det blev en butik i Tyskland. Till Sverige kommer Lavalier Go först i mitten av september. Men trots att vi var snabba med att beställa var det inte förrän dagarna precis före deadline för denna artikel som vi fick dem. Røde Lavalier Go är välbyggd och har kevlarförstärkt kabel. De mikrofoner vi använde oss av innan vi fick Lavalier Go var den inbyggda mikrofonen, myggmikrofonen som följde med vårt Røde Link system och vår Røde Smartlav+. För att använda Röde Smartlav+ behöver du en omvandlingskabel från 3,5 millimeter TRRS-hona till 3,5 millimeter TRS-hane (till exempel Røde SC3-kabel). Røde SC7-kabel TRS-hane- till TRRS-hane-adapter behövs för att koppla Wireless Go-mottagaren till din mobil. Med Røde SC6-L Lightning DUAL I/P kan du använda två Wireless Go-set när du filmar med en iPhone. Både mottagare och sändare har en liten klämma för att fästa i ficka eller liknande. Det speciella med denna klämma är att den även är byggd för att fästas i en blixtsko. Använder du ett kit med din en digital systemkamera (DSLR eller spegellös) behöver du inga fler tillbehör. Kabel för att koppla mottagaren till kamera eller annan ljudinspelare med 3,5 millimeter TRS-ljudingång följer med i paketet.

ATT ANVÄNDA

Vi hade inga problem att börja använda Wireless Go, det vi dock behövde göra var att se till att ladda batterierna ordentligt. Enheterna kommer parkopplade från fabrik och får du problem med parkopplingen går det att nollställa dem och koppla upp igen. Totalt har vi testat fyra olika set, ett av dem behövde vi nollställa. Om det var för att vi försökte starta dem på fel sätt eller inte vet vi inte. När det kitet var fulladdat och vi testade på nytt så gick det på några sekunder. Batterierna laddas via medföljande USB-C kablar, det följer med två kablar per set för att ladda både mottagare och sändare samtidigt. Väskan som följer med rymmer tyvärr inte USB-C-kablarna, och den rymmer inte heller någon extra myggmikrofon. Men det tycker vi inte är något stort problem. Den utlovade batteritiden på sju timmar räcker gott och väl för de uppdrag vi har. Batterinivån i sändare och mottagare syns tydligt i mottagarens display. Båda enheterna kan laddas via USB-C under drift, från till exempel en power-bank. I paketet finns det två puff-/vindskydd för den inbyggda mikrofonen. Dessa tyckte vi var svåra att sätta på ordentligt och de lossnade lätt, men efter att vi tittade på Rødes instruktionsfilm om hur man ska göra är det inte längre ett problem. Ljudupptagningen i sändarens mikrofon tycker vi är bra. Räckvidden ska vara 70 meter i fri sikt. Vi har dock inte gått så långt bort från vår kamera att vi vet om det stämmer. Men vi har testat på närmare håll utan att ha helt fri sikt, utan att förlora kontakten. Om det skulle vara något vi vill klaga på så är det att Wireless Go har en glansig yta på sändaren och att vindskyddet var svårt att fästa rätt utan att ha sett instruktionsfilmen.

SAMMANFATTNING

När vi skriver recensioner brukar vi avsluta med att säga om produkten är något vi själva skulle tänka oss att köpa. I detta fall är det redan försent. Vi har köpt två set. Det viktigaste är kanske att säga om vi efter tre månader ångrat oss. Det är många köp vi ångrat genom tiderna, men detta är inte ett av dem. Vi ser fram emot kommande produktioner då vi använder en eller två trådlösa mikrofoner. Røde skriver att det är broadcast-nivå på ljudet, men det kan vi inte säga något om så har du höga krav tycker vi att du bör testa själv. För de produktioner vi gör räcker ljudkvaliteten gott. Gör du film för eller strömmar film på youtube eller sociala medier, om du reser mycket och gör intervjuer över hela världen, då tror vi detta kan vara något att satsa på.

PLUS

  • Storleken

  • USB-laddning

  • Lätt att börja använda

MINUS

  • Vindskydd kan vara svårt att fästa rätt

  • Glansig yta

FAKTA

TYP Trådlöst mikrofonsystem
SÄNDARTYP 2,4 GHz digital överföring
KRYPTERING 128-bitars kryptering
RÄCKVIDD 70 meter (fri sikt)
MIKROFON Rundstrålande
FREKVENSOMFÅNG 50 Hz - 20 kHz
EXTERN MIKROFONSIGNAL 20 Hz - 20 kHz
MAXIMAL UTNIVÅ + 3dB
MAXIMAL SPL (ljudtrycksnivå före distorsion) 100 dB SPL (1 kHz vid 1 meter)
DYNAMISKT OMFÅNG 100 dBA (mikrofonförförstärkare)
LATENS 6 ms
STRÖMKÄLLA Inbyggd Li-Po-batteri, laddbara via USB (USB C ingång)
BATTERITID 7 timmar
LJUD IN (sändare) via inbyggd mikrofon eller analog 3,5 mm TRS
LJUD UT (mottagare) via analog 3,5 mm TRS
USB USB C-för laddning eller mjukvaruuppdatering
MEDFÖLJANDE TILLBEHÖR 2 st vindskyddspäls, 1 påse, 2 st USB-A till USB-C kablar, 1 st SC2-kabel
STORLEK OCH VIKT Sändare 44 x 45,3 x 18,5 millimeter, vikt 31 gram. Mottagare 44 x 46,4 x 18,5 millimeter, vikt 31 gram
PRIS Rekommenderat pris 1 916 kronor exklusive moms.
DISTRIBUTÖR Polysonic, www.polysonic.se

REPORTAGE: SVT & Net Insight

REPORTAGE: SVT & Net Insight

Canons nya flaggskepp äntligen med pris och preliminärt leveransdatum

Canons nya flaggskepp äntligen med pris och preliminärt leveransdatum