Banbrytande teknik, nya metoder och omvälvande förändringar i ljusbranschen i stort – det är ämnen som gång på gång ventilerats vid ljusdesignträffen Scandlight i Malmö.
All in Reportage
Banbrytande teknik, nya metoder och omvälvande förändringar i ljusbranschen i stort – det är ämnen som gång på gång ventilerats vid ljusdesignträffen Scandlight i Malmö.
Hur får man ett tekniskt komplext evenemang som Eurovision Song Contest att fungera? Under en heldag i början på maj i Lissabon, Portugal bjöds branschpressen ned av ljudspecialisten Sennheiser för att ge en klarare bild över hur detta gigantiska maskineri hanterar allt ifrån arenans arkitektoniska utmaningar, till att få fatt på användare av otillåten utrustning. Och årets schlagerspektakel var inget undantag på respektive punkter.
Vill du hänga med i utvecklingen och bli en av framtidens certifierade drönaroperatörer – och kanske driva ditt eget drönarföretag? Då kan utbildningen till kommersiell drönaroperatör vara något för dig.
För ett drygt år sedan beslutade Kanal 75 att flytta till nya lokaler i Stockholm och bygga upp ett nytt produktionscenter. Målet var att bygga ett betydligt modernare och effektivare sådant än deras tidigare center – och i det nya produktionscentret är i princip allt IP-baserat. Kanal 75:s interna system som grafik, playout, switchar, redigering, ljud, med mera, kommunicerar och skickar nu video över nätverk via NDI och Dante.
Marknaden för att sända video blir större och större i takt med att tekniken blir tillgänglig för fler och fler. Intinor i Umeå utmärker sig med lösningar som används både av stora spelare som SVT och MTG samtidigt som sportklubbar sänder lokala matcher. Styrkan ligger i att kunna sända över internet oavsett förbindelsens kapacitet.
Carl-Fredrik Malmgren på Fremlab fick uppdraget att uppgradera bankettsalen och de mindre konferenslokalerna med ny AV-teknik, hos Elite Park Avenue Hotel i centrala Göteborg. Eftersom konkurrensen är knivskarp på konferensmarknaden var det dags att vässa armbågarna och satsa ordentligt med teknik från bland andra Bose och Crestron.
Den 20 december i fjol lades den sista byggstenen för Lidköpings nya grundskola och inhyser sedan årsskiftet upp emot 350 elever i årskurserna F till 6. Nu skriver det naturnära lärosätet historia som det första i Sverige att utrustas med ett unikt system som inte bara underlättar vardagen för lärare och personal, utan som i bakgrunden även fungerar som ett säkerhetssystem.
Mässduon Prolight+Sound och Musikmesse lockade i år till sig totalt 90 000 besökare från 152 nationer. Inuti mässhallen väntade 1 803 företag från 56 länder. Monitor gjorde sitt årliga besök på ljud- och ljusmässan mellan den 11 och 13 april och summerar visiten med ett nyhetssammandrag.
Intill äventyrsbadet Gustavsvik i Örebro ligger ett nybyggt kontorshotell med tekniklösningar för att skapa en modern arbetsplats. Vi besöker myOffice i Örebro, där den senaste tekniken från Sharp har funnit nytt hem.
Några herrelösa hundar stryker sig mot en soldränkt mur. Kan vi vara i Indien? Efter ytterligare en stund rullar vi förbi en samling anonyma höghus i en metropol. Buenos Aires, Shanghai eller Johannesburg? I levande livet står vi och hänger på en föga exotisk järnvägsperrong i Citytunneln i nedre delen av Malmö Central.
2007 utförde Philips två strategiska uppköp av Strand och Vari-Lite. I katalogen ingår ytterligare två produktfamiljer, Selecon och Showline. Nu fortsätter satsningarna, berättar Alex Nicu som tar oss på en guidad tur genom sortimentet.
Under fyra dagar i januari begav sig människor ut i London på kvällar och nätter för att uppleva den stora ljusfestivalen London Lumiere. I år ingick drygt 50 ljusprojektioner och installationer skapade av konstnärer från 14 olika länder och bland dem fanns Aleksandra Stratimirovic från Sverige.
Elektronikjubilaren bjöd in fackpress från hela Europa till en heldag i kontinentens designcentrum Milano. I centrum på konstmuseet Pinacoteca di Brera stod en kupolformad installation, vars innanmäte demonstrerade en harmonisk kombination av ljud, ljud och luftventilation som nog inte lämnade någon oberörd.
Efter fjolårets succé laddar Visfestivalen i Västervik nu om inför 2018 års upplaga den 12, 13 och 14 juli. Men bakom den spektakulära produktionen som lockar såväl Sveriges artistelit som en publik på drygt 2 000 besökare utförs ett arbete under komplexa akustiska omständigheter.
När Vizrt startades upp för 20 år sedan var grafik till livesändning omständligt att få fram. I samband med ett projekt på norska TV2 föddes idén till verksamheten vars mål var att göra det jobbet enklare och smidigare än tidigare. Vi träffade företaget för en närmare titt i deras arbete med 3D-grafik i realtid under liveproduktion, studioautomatisering och sportanalys.
Aktivitetsbaserade kontor är en trend som vuxit sig allt starkare de senaste åren. Men som hos alla nyheter uppstår en del oväntade utmaningar som det gäller att möta. Inte minst ställs det nya krav på IT-infrastrukturen, så att den stöttar verksamheten så som den ser ut på ett aktivitetsbaserat kontor. Aruba erbjuder lösningar för just detta.
Opera i animerad VR-tappning. Den första 360-sändningen för BBC. Interaktiva speglar för Ikea.
Mixed Reality-projekt utförda med Microsofts HoloLens. Den engelska studion Rewind har stått
för det ena banbrytande projektet efter det andra.
När Neil Trenell 2005 blev anlitad av BBC att sköta det tekniska till en stor musikfestival i Manchester hade han ingen aning om att det skulle innebära början till ett företag som blivit branschledare inom projektion. FIX8Group har jobbat på riktigt stora projekt, som lanseringen av Xbox mitt i Berlin och Eurovisionfestivalerna i Malmö och Göteborg.
Arbetsmarknaden skriker efter kompetent arbetskraft inom teater-, event och scenteknik, berättar Ulf Nielsen (t.h.) som sedan hösten 2017 är i gång med en utbildning inom områdena på YRGO (högre yrkesutbildning Göteborg) för ett besvara efterfrågan. Monitor träffar de tre eleverna Cilla Berndalen (t.v.), Wilmer Kääntä och Najomi Brezina som berättar om sina intryck och sina framtidsvisioner.
Redan år 1880 uppfann Graham Bell och hans assistent Charles Sumner Tainter fotofonen som var ett system för kommunikation överförd via ljus. Det är tekniken bakom fotofonen som Panasonic tagit till nästa steg i utvecklingen av LinkRay-systemet, som bygger på deras egenutvecklade Visible Light Communication-teknik.