Intresset för Monitor AudioVisual Award är rekordstort och nu stryks alla tidigare röster och omröstningen börjar om. Var med på sista sträckan och rösta på den finalist du tycker ska vinna Monitor AudioVisual Award 2024.
Primetec – Med fokus på säkerhet
Luffar-Lasse – I klorna på en katt
Moderskeppet.se – Ett skepp kommer lastat
Test – Sony MDR-M1 Studio Headphones
Test – Nikon Z6III
REPORTAGE: PLATSBASERAD UNDERHÅLLNING
INTERVJU: LARS PERSSON
REPORTAGE: AVIXA
TEST: iZOTOPE OZONE 11 & RX 11
MÄSSREPORTAGE: LLB EXPO 2024
REPORTAGE: EUROVISION
REPORTAGE: AV-TJÄNST
REPORTAGE: TMP
TEST: DJI OSMO POCKET 3
TEST: LEWITT RAY
Vi får träffa besökare och utställare från Monitor Roadshow 2024 Södra Sverige, lära oss mer om Genelecs resa från de djupa finska skogarna till deras nya upplevelsecenter i Stockholm, träffa centralfigurerna bakom reklambyrån Sinnebild, Peter Marchione och Linn Eldin och sjunka in i testet av Sennheisers nya professionella hörlursmodell på referensnivå, HD 490 PRO.
Detta och mer hittar ni nu i Monitor nr 3.
Denna gång träffar vi Lars Nilsson som tillsammans med sin fru Jenny drog igång Nilento Studio. Båda har alltid älskat musik och ljud, så när en lada hos hans bror blev ledig drog de igång. Som första svenska media fick vi en unik möjlighet att besöka mediecentret för Formel 1, strax utanför London. Där är det sändningar med sekundsnabba beslut som gäller under en sändning. AV-tekniken utvecklas hela tiden för flera branscher och Rik Willemses på Sony lotsar oss igenom företagets nya teknik och miljöarbete, samt vad som är på gång i branschen. Att får jobba med sin hobby är få förunnat, men det har Carl Fredrik Malmgren gjort sedan han drog igång sitt företag Fremlab för drygt 40 år sedan. Vi har även med ett test av programmet Nuendo 13 från Steinberg, för att testa hur programmet kan hjälpa till med kreativt ljudskapande.
Detta och mer hittar ni nu i Monitor nr 2.
I detta nummer träffar vi Leigh Took från Mattes & Miniatures, som berättar mer om hantverket bakom att bygga modeller och utföra det som kallas mattemålning i filmbranschen. Vi följer fotografen Anders Hanser genom hans långa karriär som hyllad fotograf. Torbjörn Mähler från Panasonic berättar mer om deras nya serie med linser och projektorer som fokuserar på upplevelseindustrin. Vi följer med Hans Engström VD Nordic United bakom kulisserna på företaget som samlar allt inom postproduktion under ett tak. Vi har även med en test av mikrofonen Q47, som redan höjts till skyarna av användarna.
Detta och mycket mer hittar ni i Monitor nr 1.
I detta nummer träffar vi fotografen Johan Phillips som filmat 2024 års julkalender. Creative Technology berättar om uppdraget med att skapa en unik upplevelse i Avicii Experience. Ljudproduktionsbolaget Favvo fick chansen att med 3D-ljud försöka skrämma livet ur Gröna Lunds besökare, under Halloween. Johan Glans genomförde i somras sin bejublade turné och Scenteknik Kalmar levererade tekniken. Jonas presenterar testet av SONY A7CR och du får träffa de som hittills fått flest röster till priset Monitor AudioVisual Award.
Detta och mer hittar ni nu i Monitor nr 8.
Läs nummer 7 av Monitor på webben i dag!
I detta nummer blir det en del om tekniken kring virtuell produktion. Det relativt nystartade produktionsbolaget VP Nordic hjälper produktionsbolagen att ta till sig möjligheterna med den nya tekniken. Vi besöker Film i Västs studio Fares som nu kan erbjuda produktionerna unika möjligheter med hjälp av Europas största projektorbaserade virtuella produktionsvägg. Vi får träffa tonårsvännerna Adam Andersson och Christoffer Ågren som efter flera år träffades på nytt och startade produktionsbolaget Relai. Gör den fjärde generationen av Rødes Wireless Go skäl för namnet Pro? Jonas Nimmersjö testar företagets senaste tillskott på marknaden för smidiga och trådlösa mikrofonsystem. Ni får även följa med på Monitor Roadshow i norra Sverige.
Detta och mer hittar ni nu i Monitor nummer 7
Läs nummer 6 av Monitor på webben i dag!
I detta nummer ställer vi oss frågan om man kan driva en hel konsertturné med hjälp av bara batterier? Det var precis det artisten Laleh gjorde under senaste turnén och Henrik Rydell på BatteryPac fick uppdraget att lösa uppgiften. Torbjörn Mahler på Panasonic berättar mer om arbetet med att ta fram deras nya PTZ kamera AW-UE160W/4K. Matthew Gormly från Australien har efter flera års resande som kameraman, valt att slå ner bopålarna i metropolen Mönsterås i Småland. Under semestern tog Jonas Nimmersjö med sig kameran Sony ZV-E1 som är anpassad för att smidigt kunna skapa innehåll med bra kvalitet på ett enkelt sätt.
Detta och mer hittar du i Monitor nr 6.
Läs nummer 5 av Monitor på webben i dag!
I det här numret besöker vi högtalartillverkaren Fohhn i Tyskland. Grundarna Jochen Schwarz och Uli Haug har i 30 år levererat ljudsystem med fokus på AV-branschen. Daniel Listh och Sebastian Leske från Sony lotsar oss igenom utmaningen med att skapa flygsekvenserna från cockpit i Top Gun: Maverick.
Kollegan Gunnar E Olsson sätter tänderna i Neve 88M, ett ljudkort där de hämtat inspiration från ett av deras mest populära mixerbord, Neve 88RS. Vi träffar även Bengt Irenius, ägare och grundaren av AV rådgivaren, som sedan 1994 jobbat med att förverkliga kundernas behov, önskemål och inte minst förväntningar.
Vi presenterar också de 10 kandidaterna ni läsare röstat fram till Monitor Audio Visual Award och som nu går vidare till den slutliga omröstningen i höst. Vem är den värdiga vinnaren? Det är upp till er!
Detta och mer hittar ni nu i Monitor nr 5
d&b audiotechnik lanserar CCL System (Compact Cardioid Line Array). Det är den första produkten i den nya CL-serien som ska ge den ljudkvalité företaget är kända för.
Med mjukvara från Wallboard ska du på ett kreativt sätt kunna skapa olika typer av digitala lösningar och budskap anpassade efter kundens behov, utan att vara låst till zoner eller mallar.
Crestron lanserar sin nya DM-NVX-384, en AV-över-IP-lösning som ska leverera bild och ljud i hög klass.
Angelbird uppgraderar sina CFexpress Typ A-kort för att effektivisera arbetsflödet och hantera den stora datamängden från Sonys högupplösta kameror. Det ska förbättra prestandan och säkerställa ett smidigare kreativt arbete.
NiSi släpper en ny begränsad utgåva av sina populära cinemaobjektiv. Dessa tillverkas i enbart 199 exemplar, världen över.
Lexars nya serie Professional Workflow är ett modulärt lagringssystem, som är utformat för att effektivisera processen för överföring och säkerhetskopiering av mediafiler.
Panasonic Connect Europe lanserar sin 110-tums LED-skärm TL-110AD12AW. Den ska vara anpassade för exempelvis föreläsningssalar på universitet och i företagsmiljöer.
Den nya Ci-serien från Blaze Audio ska vara en mångsidig högtalarserie, som ska passa för både inom- och utomhusmiljöer.
Saramonic WiTalk9 Wireless Intercom System ska enligt företaget göra teamkommunikation smidig genom att kombinera enkelhet, tillförlitlighet och hög ljudprestanda.
Sydneys operahus, Royal Albert Hall och Glastonburyfestivalen har det. Imogen Heap och Kraftwerk turnerar med det. Det gör stereo som koncept föråldrat och kan skapa nya akustiska upplevelser för konsertpublik eller teaterbesökare – och nu ansluter sig Byteatern i Kalmar som första scen i Skandinavien till skaran som arbetar med d&b:s objektbaserade ljudsystem Soundscape.
När rökmaskinerna i Low Fog Vario-serien kom ut på marknaden blev det en liten revolution. Nu ges möjlighet att jobba ännu mer kreativt med rök i olika typer av produktioner och sammanhang. Några som var snabba med att investera i en Low Fog Vario 6 var Göteborgs Stadsteater. Nu har de fått fler möjligheter att kunna skapa nya spännande effekter och atmosfärer jämfört med tidigare.
Distansproduktion är något som ökar mer och mer världen över och det skapar helt nya produktionsmöjligheter. När det var dags för Alpina VM i Åre 2019, vilken skulle bli världens hittills största distansproduktion, löste SVT, Net Insight och Grass Valley utmaningen efter fem års planering. Här bröts ny mark inom distansproduktion och hur den kan hanteras och levereras.
Sedan Arri lanserade Alexa Mini LF på NAB i Las Vegas i år har responsen så här långt varit positiv. I kameran har man bland annat stuvat in 4,5 K Alexa LF-sensor, 12-volts strömmatning, extra strömutgångar, en ny Codex Compact Drive, samt en ny högkontrasts HD-sökare. Vi var inbjudna till Camera Nordics lokaler i Oslo där Arri för första gången presenterade kameran för den skandinaviska marknaden.
En restaurang – eller en klubb? Tanken bakom konceptet till fusionrestaurangen YUC LatAsian i Stockholm är att erbjuda en plattform för olika sorters event. Men det område man tydligt vill positionera sig inom är att leverera ”stadens bästa förfest”.
KSL från d&b audiotechnik lanserades i början på året. Nu gör line array-systemet sin installationsdebut i Europa där UKK i Uppsala står som värd.
– När någon frågar vad vi har upphängt i Stora salen är det otroligt skönt att kunna säga att vi har KSL, tycker verksamhetens tekniske chef Hans ”Surte” Norin.
Stockholmsmässan är inne i en förnyelseprocess av tekniken innanför anläggningens väggar. Det senaste tillskottet har skett på ljudsidan i form av Adamsons system S7 till rummen K1 och K2. Monitor begav sig till Älvsjö för en lite närmare inspektion av installationen.
Terrassen Post Production är en av Stockholms mindre postproduktionsbolag. Man vistas i samma lokal som LjudBang och samarbetar när det passar.
– Ett litet ställe skapar enkla rutiner, säger coloristen Sebastian Guest.
Uppgraderar utrustningen för livesändningskanalen GSOplay med nya PTZ-kameror.
Det råder priskrig i postproduktionen – den som vill överleva, måste ha rätt erbjudande. Det säger Henric Larsson (t.h.), vd på postproduktionsbolaget Chimney. Han är känd för att inte ge intervjuer, men han och filmproducenten Jon Mankell (t.v.) sitter ner med Monitor. Det blir en intervju som handlar om branschen i stort, om teknik och om att hinna före Star Wars.
Den 14 maj arrangerade Electro Waves ett branschevent i Stockholm för att belysa sin närvaro på den svenska marknaden. Tillsammans med representanter och utrustning från varumärkena Vari-Lite och SIXTY82 intog man den anrika glödlampsfabriken i nära anslutning till Lumaparken.
Sedan moderniseringen av Sveriges domstolar påbörjades för 14 år sedan har man tagit enorma kliv. I dag är man klara på det sättet att alla salar hos svenska domstolar har modern teknik och lever upp till ambitionen med den moderna rättegången. Och det med hjälp av ett system som gör vårt land nära nog världsunikt.
Vad finns det för vägar att gå i dag om man vill inspireras för att utveckla sin kommunikation, sina arbetsprocesser och sin arbetsplats? Forumet tillika den fysiska och digitala mötesytan Co-Lounge kan vara en väg. Vi begav oss därför till Solna för att lära oss om konceptet och vad det egenmyntade begreppet ”Workstyle Innovation” innebär.
Kontroll och säkerhet var viktiga ledord när Kungliga tekniska högskolan beslöt sig för att ge sin ljud- och bildteknik ett lyft. Det resulterade i en storsatsning på AV över IP där AMX:s intelligenta SVSI-dosor står i centrum. Vi begav oss därför till lärosätet för att se hur allt detta fungerar – och vilka vinster och utmaningar man har funnit längs vägen.
Eyetracking-tekniken tog avstamp i forskningsvärlden. Den har tidigare bland annat använts av funktionshindrade, som kunnat kommunicera med omvärlden genom att styra en dator med blicken. I dag används tekniken även till marknadsundersökningar – och några som jobbar med det i dag är Need Insights och Tobii.
Vinden blåser i håret och vattnet stänker i ansiktet. För biobesökarna görs allt mer för att förhöja upplevelsen och göra den unik. Det senaste steget i utvecklingen är 4DX – där Nordisk Film Bio i Uppsala har byggt Sveriges första salong för att testa systemet.
Den mässintensiva våren kulminerade i början på april med flera av de största teknikeventen på vardera sida om Atlanten. Vi begav oss därför till Frankfurt för 2019 års runda av Prolight+Sound. En upplaga där bland annat en närmast unik mikrofonskapelse och ett stort IP65-fokus på ljussidan hamnade i blickfånget.
En vilja att fräscha upp matchernas introduktioner blev snöbollen som slutade med att all teknik i Luleå Hockeys hemmahall omdanades i lavinartad hastighet – på bara fyra månader. Följ med på en imponerande resa till nya Coop Norrbotten Arena.
Frågan om framtiden för scenbelysning lockade över 90 deltagare till ett heldagsevent på Riksteatern den 12 mars. Huvudtemat var de nya EU-reglerna för belysning och behandlades med seminarium, workshop, panelsamtal och mingel med ljustillverkare. Samtalet berörde situationen för vår planet och vad våra val av belysning spelar för roll för planetens framtida klimat, men också hur det påverkar vår hälsa.
Knappt ett år efter att man introducerade serien SL Series genom det storskaliga ljudsystemet GSL lanserade tyska d&b audiotechnik på NAMM i år uppföljaren – KSL. Trots sin mer kompakta storlek uppger företaget att man inte tummat på den inre kapaciteten. Onsdagen den 6 mars bjöds därför branschen in till Waterfront i Stockholm av distributören Arva Trading och tillverkaren för en demonstration av tysk ingenjörskonst som skapat ett industrisurr.
Under slutet av fjolåret lades den sista pusselbiten till den största broadcast-investeringen i Finland sedan millennieskiftet. Finska produktionsbolaget StreamTeam signerar ett sexårigt avtal med Telia som innehållsägare till produktionen av den finska hockeyligan SM Liiga. Som följd steppar man nu upp sändningarna genom en centraliserad fjärrproduktionshubb i Helsingfors – designad och implementerad av systemintegratören Broadcast Solutions – där esset i skjortärmen är ett revolutionerande visuellt verktyg signerat Zero Density.
Världens snabbast växande mässa för systemintegratörer inom AV-teknikbranschen övertygade ännu en gång. Under tre intensiva dagar på Rai-anläggningen i Amsterdam besökte vi åtskilliga montrar och hittade guldkorn tills vi till slut tappade räkningen. Här är vårt sammandrag från ISE 2019 med ett axplock av släppen som fångade vår uppmärksamhet.
Vägen till en karriär inom livesändningsbranschen är inte en dans på rosor. Konkurrensen är hård och industrin ställer krav av samma mått på teknisk fingerfärdighet och förmågan att arbeta i lag. En utbildning som fostrat ett stort antal av broadcast-branschens nuvarande proffs är yrkeshögskoleutbildningen Livesändningsspecialist på Xenter i Botkyrka – som till höstterminen 2019 firar sitt tionde klassintag.
Tänk er att det enda transportmedlet som finns att tillgå är rullande flygplanscockpitar med all den kunskap som skulle krävas för att köra dessa. Det enda sättet att ta sig fram är att hyra in en person med pilotkunskaper som förare. Nu är ett enklare transportmedel här – Adobe Rush.
Rena och skära tekniktrender finns det gott om i fotovärlden. Men vad har fyra etablerade fotografer för syn på stillbildsbranschen när vi väckte frågor rörande mjukare värden så som fotostilar och publiceringsplattformar? Detta sökte Jonas Nimmersjö svar på i sina intervjuer Glenn Strid, Erika Persdotter, Tobias Fischer och Ann-Louise Elvi Lindström.
Under de sista inspelningsveckorna av den tredje säsongen av SVT:s populära tv-serie Vår tid är nu besöker vi kamerateamet i studion i Jonsered. Serien har beskrivits som SVT:s största dramasatsning genom tiderna och når för varje avsnitt en rekordpublik på cirka två miljoner tittare.
Lars Franzino har under sin karriär arbetat med musik, ljudbearbetning, A-ljud och som ljudtekniker för Bingolotto. Där är han en av de som varit med sedan allra första början. Och han har även lyckats få sin son Axel att satsa på en karriär i branschen.
Digital signage växer rejält på alla fronter. För att uppnå önskad effekt krävs inte bara högkvalitativa displayer, utan också mediaspelare av samma höga standard. Och ett ofta förekommande företag i detta sammanhang är amerikanska BrightSign. Vi träffar vd:n Jeff Hastings som upplever den snabbt rörande branschen som spännande att arbeta i.
I Haparanda har man utbildat ljudtekniker på folkhögskola i snart trettio år och har utflugna tekniker som arbetar med liveljud, radio och i studior i både Sverige, Finland och andra länder. Man har höga ambitioner och en kreativ miljö där konst, musik och teknik sammanflätas – och i Haparanda finns landets enda ljudteknikerutbildning för synskadade. Välkommen till gränsen Haparanda-Torneå!
Idol för en dag? Har du en funktionsnedsättning är vägen till stjärnorna blockerad, rampljuset ersatt med kolmörker. Talangen och den musikaliska glädjen finns ofta i överflöd, liksom viljan att delta – men gruppen är satt på obestånd av oss andra. Det ville vi ändra på, mässar Anders Wisth och Niclas Eriksson på nystarten Startist, det var dags att få upp ögonen för det alternativa! Ett år senare drar musiktävlingens andra varv igång. Bidragen strömmar in och hundratals musiker därute väntar med spänning på besked!
Han är den svenska fotografen som varit inbladad i fler internationella film- och tv-produktioner än någon annan – ändå lämnar han ogärna hemmet i Umeå. Produktionerna mäts inte i hundra- utan tusental, och du ska zappa duktigt mellan tv-kanalerna en hemmakväll för att undgå det han levererar. Johan Hellsten är pappa till Easyrig, griparmen från Sverige som nu firar sin 25-årsdag. Monitor har tecknat livsresan – vad har hänt från idén den där kvällen med ryggvärkar fram till idag?
Tänk om ljudet i våra vitvaruprodukter kunde vara lika ombesörjt som dagens hitplattor? Och hur ligger vi till i utvecklingen för att ”mixa om” stadsljudet till det bättre? Den prisbelönta ljuddesignern Martin Hallberg sitter på stora visioner för vårt välmående.
Han är inte enbart en bevandrad musiker med fingertoppskänsla för studioteknik. Jonas Karlberg är också akustikern som är en stor förkämpe för området immersive 3D. Med en stark övertygelse vilken potential teknologin har för att visualisera och förverkliga komplexa projekt är han nu redo att föreläsa på AV-tekniksmässan Monitor Roadshow i Göteborg den 22 oktober.
Monitor träffar filmproducenten Fredrik Zander på ett café i New York. Han jobbar ofta ”där och överallt” med internationella filmprojekt. Men i sommar flyttar han hem och han hoppas att Sverige då har de nya skatterabatter för internationella storfilmer, som är på förslag.
Anna Tärnhuvud är en av landets mest hyllade fotografer. De gångna fem åren har priserna haglat ned, bland annat i form av den prestigefyllda utmärkelsen Årets Bild 2018. Men för Anna innebär fotografyrket så mycket mer än att ta snygga bilder.
Johan de Sousa Mestre är expertkonsulten inom akustik, AV-teknik och musikalisk kommunikation som satt sin prägel på flera av Nordens största teatrar, konserthus och kongresshus. Utbildad till civilingenjör, operasångare och musikalartist – och med ett ständigt driv att röra sig utanför ramarna – beskriver han sig som en udda fågel i branschen. Nu föreläser han på AV-tekniksmässan Monitor Roadshow på Stockholmsmässan den 24 oktober.
Uppsalabaserade Quixels databas för 3D-skanningar, Megascans, fortsätter att ta världen med storm. Så sent som i mars i år fick man tillsammans med Epic Games och spelmotorn Unreal Engine publiken på Game Developers Conference i San Francisco att häpnas över en närmast fotorealistisk demofilm. Åtskilliga skannade biotoper senare lyfte vi luren för att höra om Islandsresan där skanningsarbetet ägde rum.
Nyss fyllda tjugosex visar VFX-artisten Jacob Danell från Ember Light hela Sveriges filmbransch var skåpet ska stå. Den Blomstertid nu kommer är den tyngsta svenska effektfilmen genom tiderna, och det unga filmteamet bakom har tänkt nytt i varje detalj. Med kompressor från Biltema och bilkrascher från Lekia krossade man både regelverk och fördomar i sin kamp mot bioduken – samtidigt som man röjde väg för framtiden.
Den audiovisuella industrin växer så det knakar i landet. Paradoxen: det råder en alarmerande brist på tekniker och programmerare i branschen.
– Har man inte resurserna, får man se till att skapa dem, anser Åke Larsson, vd på AV-teknikleverantören Special-Elektronik som initierat ett samarbete med en yrkesskola med förhoppningen att få fler intresserade av området.
Att frigöra lagerutrymme för att göra plats åt ny AV- och scenteknik är inte alltid så enkelt. Och med en relativt begränsad branschdemografi som vi har här i Sverige blir problemet bara större. Ett nystartat företag med målet att knäcka den här nöten och på så vis öppna upp begagnatmarknaden för Nordens yrkesverksamma är svenska Gearwise.
Luleå tekniska universitet och konsultfirman Tyréns vill ta arkitekternas modellbyggande till nästa nivå genom att låta beslutsfattare lyssna på hur rum låter innan byggnaderna står på plats. Med modern VR-teknik och mer ambitiös akustikmodellering bygger biträdande akustikprofessorn Arne Nykänen om teknik i ljudmotorer – från datorspel.
Vi har sett honom skildra det svenska samhällets utsatta människors obarmhärtiga vardag i fjolårets SVT-serie 36 dagar på gatan. Christoffer Hjalmarsson är den prisbelönta fotografen som omfamnats av hela landet för sina gripande alster bakom kameran. Vi hade den stora äran att få prata med Christoffer om hans starka upplevelser under produktionens gång.
Med start i år kommer operatörerna att successivt komplettera befintliga 4G-nät med de nya 5G-näten. Men hur är det med denna nya mobilinfrastruktur? Behöver vi den, och till vad? För att reda ut detta har jag träffat Per Fröjdh på Ericsson som arbetar just med de delar i 5G-standarden som kommer att påverka oss vanliga användare i vardagen.
Tänk er att det enda transportmedlet som finns att tillgå är rullande flygplanscockpitar med all den kunskap som skulle krävas för att köra dessa. Det enda sättet att ta sig fram är att hyra in en person med pilotkunskaper som förare. Nu är ett enklare transportmedel här – Adobe Rush.
Rena och skära tekniktrender finns det gott om i fotovärlden. Men vad har fyra etablerade fotografer för syn på stillbildsbranschen när vi väckte frågor rörande mjukare värden så som fotostilar och publiceringsplattformar? Detta sökte Jonas Nimmersjö svar på i sina intervjuer Glenn Strid, Erika Persdotter, Tobias Fischer och Ann-Louise Elvi Lindström.
I det här reportaget träffar vi tre personer från olika delar av teater-, scen- och eventbranschen. Anna Wemmert Clausen, frilansande ljusdesigner, Joel Björberg, ljus-, ljud och scenchef på Göteborgsoperan och Sandra Liscano, frilansande ljustekniker. Med hjälp av deras bakgrunder, erfarenheter och yrkesroller har vi diskuterat begreppet kompetens och vad de tror att framtidens tekniker kommer att behöva.
Prisbelönt filmfotograf med åtskilliga långfilmer för erkända regissörer och storreklamer gjorda för flera av de största företagen på jordklotet. Niklas Johanssons cv är minst sagt imponerande. I den här intervjun får vi en inblick i A-fotografens olika arbetssätt – där tyngden inte bara har lättat från axlarna ur ett yrkesbanemässigt perspektiv, utan även ett utrustningsmässigt sådant.
Anna Linder är norrlänningen som numera bor i Göteborg och hen har alltid jobbat med kultur på olika sätt. Utan formell utbildning är hen mer autodidakt och har startat SAQMI -The Swedish Archive for Queer Moving Images. Det är ett helt unikt arkiv som samlar den queera rörliga bildens historia i Sverige.
Johan Skaneby, konsult och videospecialist på Eyevinn Technology, reder ut hoten mot tv-världen och hur vi kan skydda oss mot dem, tillsammans med Akamais Senior Solution Engineer Anders Näsman.
Anders Grönlund växlar ord med vinnarna av årets prestigefyllda Ljuspriset – Sofie Bamberg och Anna Ekberg från Black Ljusdesign.
Svenska lagringsföretaget Compuverde går som tåget. Två och ett halvt år efter det officiella intåget på marknaden görs affärer kors och tvärs över jordklotet. Nu levererar den Karlskronabaserade aktören en lösning till ett av de största broadcast-bolagen i USA – med arbetsflödesförbättringar och hög kostnadseffektivitet som följd.
11-åriga Zion Merking har lite annorlunda fritidsintressen än sina jämnåriga kamrater. Han gillar att jobba med ljus och det är nu flera år sedan han var med sin pappa Johan på ett ljusuppdrag för första gången. I somras fick han sköta ljuset själv åt Samir & Victor, The Sounds, Renaida och Sigrid Bernson på Fallens Dagars stora scen i Trollhättan.
Special-Elektronik, en av landets största distributörer inom AV-teknik, bjöd den 25 och 26 september in till ett tvådagars teknikevent. Med ett helt våningsplan i CCC-huset i Karlstad som plattform kombinerade man produktutställningar och seminarier från flera av de största aktörerna inom branschen. I sluttampen av den sista dagen konstaterade vd:n Åke Larsson att det varit två givande dagar.
Hur tänker man om man ska vara ljudtekniker i en filmproduktion under två månader på en liten ö långt ute i Atlanten, i regn och storm? Där det bor fler får än människor? Ja, om man är som Jean-Fredéric Axelsson tänker man som gubben Pettson ungefär – och specialbygger en liten lättflyttad, genomskinlig hjulstudio.
Ingen har väl undgått att se och läsa om nästa teknik i tv-världen: HDR och 4K. Här finns inga enkla svar – men frågorna är många och mycket intressanta. Därför har jag träffat Benny Norling, som arbetat nära en tv-bransch i förändring sedan 70-talet fram till i dag, för att höra hur han ser på utvecklingen och var vi står.
I dagarna utsågs två utav landets vassaste colorister till svenska representanter för den internationella organisationen Colorist Society International. En av dem är CAN Films Nikolai Waldman, som tillsammans med branschkollegan Ola Bäccman nu ska främja yrkesrollen på svensk mark. Målet som vilar i skottgluggen: att ta coloristen från produktionens baksäte till framsätet.
Att bli ljusdesigner var inte självklart, Lotta Hammarstrand ville bli journalist. Men redan tidigt tyckte hon att vissa tv-program såg annorlunda ut än andra. Tankarna kom kring vad som gick att skapa med ljus och vilken skillnad det kunde göra. Vi stämde träff med Lotta i Göteborg för att höra om hennes resa.
Bengt Grewin har en lång bakgrund inom film- och tv-branschen. När vi träffar honom är det hans roll som belysningsmästare vi vill fördjupa oss i, med fokus på arbetet med succéserien Vår tid är nu.
Det är seglingsportens absolut mest prestigefyllda tävling, och det kanske svåraste jobb en videoreporter kan ha. Volvo Ocean Race är igång och den här gången har arrangörerna verkligen tagit tävlingen till en ny nivå när det gäller broadcast. Häng med ombord!
När australienska Blackmagic Design köpte DaVincis flaggskepp Resolve för åtta år sedan drog man proppen ur både prislapp och beryktad kvalitet. Från en natt till en annan gick plattformen från svindyrt färgverktyg till var mans egendom via ett besök på Blackmagics sajt. Strategin var att köpa envälde och öppna vägar till hårdvaruförsäljning. Nu byter svenska posthuset Chimney sin huvudkostym till Resolve – och med det har programmet på allvar tagit sig tillbaka till finrummet.
Under lång tid har vi sökt efter ett trådlöst system som är lätt att använda och som passar lika bra till de filmer vi gör med våra systemkameror som till de filmer vi gör med vår iPhone. Vi har inte råd med det bästa som finns och har inte några broadcastkrav på ljudkvaliteten. Det ska vara litet nog så vi alltid tar det med oss i kameraväskan, det ska vara lagligt att använda var vi än befinner oss i världen, det ska vara lätt att komma igång med och ska passa vår budget. Nu behöver vi inte söka mer, vi har hittat Røde Wireless Go.
Efter att ha erövrat luften tar tekniken oss nu även åt andra hållet. Undervattensdrönare dyker upp på marknaden och dyker ner i havet med en kamera för dig, allt till ett pris som blir allt mer överkomligt. Men är de något för proffsen?
Krympande budgetar klarar man sig väl gärna utan, men krympande mikrofoner kan ha sina fördelar. Danska DPA har tidigare satt ribban för många ljudtekniker med sina små miniatyrmikrofoner. Nu krymps de till nästan halva storleken och bevisar att storleken verkligen spelar roll.
Till det yttre är Panasonics AG-CX350 inte en kamera som sticker ut – den har som de flesta senare kameror ett tydligt 4K-märke och skiljer sig inte nämnvärt från mängden. Men när vi granskat den närmare och haft den i bruk ett tag fann vi flera egenskaper som gör den till en kompetent maskin. Bland annat dess zoom- och livesändningsförmåga.
Produkter som gör att produktioner låter bättre är alltid trevligt, och Solid State Logics Fusion har ansatsen att ge oss flera användbara verktyg både för att färga hela mixar eller enskilda bussar. Och vem kan säga nej till en ljudenhet med inbyggd spelkonsol?
Det finns i dag många olika sätt att få bra ljud till sin telefon. Men en produkt som skiljer sig från mängden är Sennheisers Memory Mic. Vi tyckte därför att det var på sin plats att ta den för en testrunda.
Söker du en kamera för filmproduktion, men har inte råd med Arri Alexa, RED, Blackmagic Ursa Mini eller liknande? Då kan Blackmagic Designs Pocket Cinema Camera 4K vara något att ta en närmare titt på. Det gjorde vi – och hittade bland mycket ett helt superbt menysystem.
Det är åter dags för ett dubbeltest mellan två maskiner vi har haft ögonen på ett tag. Och den här gången rör det sig om kameror från Sony och Nikon i form av A7R III och Z7. En testrunda där den ena koras till solklar vinnare rörande byggkvalitet och grepp, medan den andra levererar ett vassare fokus.
Allt blir mindre i elektronikens värld, och små mikrofoner har väl ingen tackat nej till? Sanken kommer med en lättviktare lång som ett pekfinger, en miniatyr-shotgun med interferenstub och allt. Vi tar en titt på CS-M1.
Gimbalhuvud är ett måste för djur- och fågelfotografering med långa teleobjektiv. De är välbalanserade och lätta att manövrera för att till exempel följa en fågel som flyger. Det unika med Gitzos gimbalhuvud GHFG1 är att det även passar för videofilmning.
Vanliga hörlurar har ett membran per lur, lite mer high-end-produkter har två-tre membran för olika frekvensomfång. Sedan finns det de som gör saker och ting annorlunda. Inget knussel, sade 64 Audio, och satte in arton membran per hörlur!
I höstas släppte Sony en ny kamera, PXW-Z90, som till det yttre är identiskt lik PXW-Z70. I samma segment finner vi även nya kameror från Canon, XF400 och XF405. Efter en jämn match mellan kamerorna kunde vi konstatera att här inte finns någon förlorare, men att den ena drar det längre strået när det kommer till design, medan den andra är snäppet vassare när det ska navigeras runt bland funktioner.
På test är Manfrottos senaste videohuvud Nitrotech N12, ackompanjerat av trebensstativet 545B. N12 har likt föregångaren N8 en kvävekolvsmekanism för att kontrollera motviktsbalansen men är en snäppet större variant av sin syskonmodell. Vi tog duon på en testrunda och fann en rad användbara finesser.
Från tyska ADAM kommer en ny serie studiomonitorer utrustade med nyutvecklade högtalarelement och förbättrade förstärkare. Inbyggd DSP-kraft hanterar all filtrering och ger möjlighet till att skräddarsy högtalarljudet efter eget tycke och smak. På test är modellen ADAM S3H som är bestyckad med dubbla sjutums baselement, fyratums mellanregister och handtillverkade banddiskanter.
Från Pioneer kommer ett par studiohörlurar med innovativ design och materialval som enligt tillverkaren är helt fritt från egenresonanser.
Nu har Nikon släppt en kamera för oss! För oss fotografer som vill och kan fotografera allt och alla: Nikon D850.
På test är den portabla dubbelmottagaren EK 6042, ficksändaren SK 6000 och myggan MKE 1.
Panasonic EVA1 är en handkamera för filmare kompetent nog att passa som B-kamera i större produktioner med till exempel Panasonic VariCam som A-kamera, men även liten, lättanvänd och med ett pris som även passar dokumentärfilmare och indie-produktioner.
Med stor behållning testade vi nya men erfarna högtalartillverkaren HEDD:s Type 07 förra året och följer nu upp med kompakta trevägsmodellen Type 20 med höga förväntningar. Levererar man samma höga kvalitet? Och varför finns det en plugin till en analog högtalare?
Sony har uppdaterat sin succékamera PXW-FS7 version ett till version två. Kameran som många tycker var bra har blivit bättre. Vi tar kameran för en testrunda!
Sex eller tre kanaler, hög kvalitet och fältmässig stryktålighet – Sound Devices sänker prisnivån och höjer ribban för fältbandare med nya MixPre-serien.
Med Sony A9 har man skapat ett riktigt fartmonster. Eller vad kan man kalla en kamera som klarar 20 bilder per sekund med följande autofokus i komprimerat RAW-format, 24,2 megapixel i fullformat och kan ha slutartider på 1/32 000 sekund? Att kameran är välbyggd och ser bra ut gör den än mer till en skräck för konkurrenterna. Men hur är den att arbeta med? Monitor fick möjligheten att låna en kamera under några veckor i juli.
Vad framtiden har att erbjuda när det gäller VR360-film vågar jag inte spekulera i. Men i dag är det något som växer, allt fler plattformar ger stöd för VR360-filmer. I majnumret av Monitor testade vi en av de billigare kamerorna för konsumenter, Nikon KeyMission. I den artikeln nämnde vi vår upplevelse att se material filmat med den professionella Nokia OZO. Till detta nummer har vi själva fått förmånen att testa.
Under våren 2017 lanserade Panasonic en ny kamera som visar att de lyssnat på kritiken, sneglat på konkurrenterna och tagit vara på det egna kunnandet när det gäller professionell utrustning för video- och filmproduktion. Panasonic Lumix GH5 är allt det GH4 inte var och lite till. Monitor tog kameran för en testrunda.
Monitor har fått möjlighet att testa en av Nikons nya actionkameror, Nikon KeyMission 360. En kamera med bildvinkel på 360 grader. Om det är försent att ge sig in på denna marknad för Nikon vill vi inte spekulera i. Det vi är intresserade av är om det är bra kameror och hur de är att använda. Det var en spännande kamera att testa, och är en vi gärna skulle äga, men det finns dock saker som sänker betyget.
Genelec har länge gjort oväntat högkvalitativa små högtalare. Nu har den minsta i den professionella serien utrustats med kraftigare elektronik och DSP-kraft för akustikkompensation. Parar man 8320 med en skönt kompakt subwoofer som 7350 skapar man ett ännu bättre system.
De två LED-armaturer vi fått testa är Rotolight Anova Pro och Rotolight Neo. Det är två LED-armaturer som passar lika bra för filmare och tv-fotografer som för stillbildsfotografer. Att de inte enbart är för film och tv är något som gör dem mycket intressanta.
Tillförlitlighet var nyckeln för den norska singer-songwritern och skivproducenten Marie Ulven Ringheims indiepopprojekt, Girl in Red.
Milab Microphones är en av världens äldsta kvarvarande mikrofontillverkare. All tillverkning sker i Sverige.
DJI Ronin-serien har tilldelats en Engineering, Science & Technology Emmy® Award från TV Academy. DJI Ronin består av en serie professionella kamerastabiliseringssystem, som gör det möjligt för filmskapare och videografer att fånga jämna och stadiga bilder.
Som en del i Special-Elektroniks fortsatta expansion har Magnus Hagbard rekryterats som ny säljare, med fokus på AV-produkter.
PPDS och Oracle Red Bull Racing gick samman med Vogel´s och Ruitech Solutions för att skapa Europas största inomhus LED vägg, hos de regerande Formel 1™- mästarnas huvudkontor i Milton Keynes i Storbritannien.
Turnén för den svenska gruppen Hov1 ljussattes av den franskfödde, men sverigebaserade ljusdesignern Jonathan Rikner från NCOAB Productions.
Philips Professional Displays levererade två LED-väggar till i Fersa Bearings nyöppnade huvudkontor i Zaragoza.
Panasonic Connect Co. Ltd meddelar att de kommit överens om ett strategiskt kapitalpartnerskap med ORIX Corporation, gällande företagets projektorverksamhet.
Förvärvet av ZeeVee förstärker Kramers engagemang med att leda AVoIP-marknaden. Företagets innovativa lösningar och branschledarskap överensstämmer med Kramers strategiska vision.
Creative Technology APAC har nyligen utökat sitt lager av armaturer från Ayrton och de har lagt till 30 Argo 6 Wash till sitt befintliga lager, av Ayrton Diablo LED-profiler.